09.07.17

ЗНО-2018: обов'язкові предмети, доповнення, зміни


Щорічно батьки і школярі ретельно відстежують новини, що стосуються ЗНО, адже фахівці Центру оцінювання якості знань не сидять без діла, постійно впроваджуючи якісь інновації. Не дивно, що випускникам 2018 року вже сьогодні хочеться знати, до чого готуватися в найближчі півтора року, щоб без проблем вступити до ВУЗУ.

Інновації у ЗНО-2018

Починаючи з 2018 року, випускники одинадцятих класів зіткнуться з черговими інноваціями в програмі і в процесі проведення ЗНО. Зміни будуть досить значними, тому не варто відкладати процес підготовки на потім.




Про терміни дії сертифікатів

Нагадаємо, що сертифікат ЗНО-2016 є дійсним протягом трьох років. Зараз питання про термін дії сертифікатів знову стоїть на порядку денному. Фахівці займаються виробленням нової методології проведення тестів, а це може спричинити за собою скорочення періоду дії сертифікаційних документів до 1 року. Таким чином, якщо одинадцятикласник не подасть заяву на зарахування до ВНЗ в 2018 році, у новому навчальному періоді йому доведеться повторно проходити экзаменацию.

 Не надійшли школярі в наступному році знову будуть здавати ЗНО

Зміни в екзаменації з іноземних мов

З 2016 року учнів лякають включенням іноземної мови у перелік предметів, обов'язкових для здачі ЗНО. Ця інновація викликала серйозну тривогу у школярів та їх батьків, неодноразово писали петиції з проханням скасувати таку практику. В результаті колегія Міносвіти вирішила дослідити доцільність ЗНО з іноземних мов шляхом проведення пробного тестування для кількох областей України.

У 2016 році апробація охопила столицю і Київську область, одеські й львівські школи. Всього в ній взяло участь приблизно три тисячі школярів. Нові тести включали в себе завдання, розподілені на два рівня складності: В1 (його проходили учні, які вивчали іноземні мови на рівні стандартної шкільної програми) і В2 (таку экзаменацию складали випускники, які навчалися у профільних класах). Крім того, в квиток входили завдання для перевірки навичок аудіювання.

В результаті Комісія прийняла рішення, що такий підхід себе виправдав – дворівневі тести з іноземних мов були названі доцільним і високонадійним інструментом вимірювання знань. Однак результати апробації поки складно назвати задовільними. Комісія вирішила, що самі тести і частину, присвячену аудіювання, варто доопрацювати, тому в 2017 році учнів чекає повторна апробація даного ЗНО, а от з 2018 року цілком можна очікувати проведення дворівневого тестування.

Обов'язкові предмети

Іноземна мова в 2018 р. буде четвертим обов'язковим іспитом ЗНО
На сьогоднішній день в списку обов'язкових дисциплін залишаються математика (яка може бути замінена або історією біологією, якщо цього потребує обрана спеціальність), а також українська мова та література. Третій тест випускники визначають, виходячи з вимог обраного Внз. Швидше за все, до переліку обов'язкових дисциплін з часом додасться іноземна мова, причому вже в новому, дворівневому вигляді. Тому сміливо можна готуватися до проходження одразу 4-х випробувань в 2018 році.

ЗНО для дітей з обмеженими можливостями

Згідно словами Оксани Філіпішиної, що обіймає посаду уповноваженого з питань прав дитини, недискримінації та гендерної рівності, з 2018 року ЗНО для дітей зі слабким зором стане на 30 хвилин довше. Крім того, їм буде забезпечено додаткове освітлення аудиторій, а квитки будуть друкуватися з використанням шрифту Брайля. Міносвіти пообіцяло, що також врахує потреби випускників, які пересуваються на інвалідних візках – для них будуть підібрані приміщення з пандусами.

Мінімальний прохідний бал у 2018 році

У екзаменаційної кампанії ЗНО минулих років у результаті здавали все, що пояснювалося відсутністю мінімального балу для проходження тесту. З 2016 року ситуація змінилася і, швидше за все, така практика продовжиться і в 2017-2018 роках. Згідно новій системі оцінювання, учень повинен показати комісії хоча б мінімальні знання з предмета. Якщо ж він здає тест, продемонструвавши лише той факт, що протягом 11 років просиджував штани за партою, сертифіката він не отримує.

Таким чином, Вузи захищаються від абітурієнтів з нульовим рівнем знань. Для довідки наведемо дані 2016 року: з української мови та літератури пороговий бал був визначений у розмірі 23 тестових балів, з математики – 9 з історії – 25. Практика показала, що відсоток учнів, які не можуть набрати мінімум балів, досить високий. 9% одинадцятикласників не змогли здати рідну мову, 15 – продемонстрували незадовільне знання математики, а 13% не здали історію України.

 Пробне ЗНО обійдеться школярам в 120-150 грн. за предмет
Скільки буде коштувати пробний тест?

Вартість тестування на 2018 рік поки не визначена, але вже відомо, що в 2017 році сума складе 120 гривень за предмет. Швидше за все, на неї можна орієнтуватися і в наступному навчальному році — різниця навряд чи складе більше 20-30 гривень. Нагадаємо, що пробний тест можуть пройти лише особи, які подали відповідну заявку. Реєстрація учасників проходить у період з 1001 по 3101 відповідного навчального року. Дати пробних ЗНО встановлюються приблизно за місяць-півтора до основного.

Так, у 2017 році пробний тест з української мови можна буде пройти 1042017 біологію, фізику, математику, хімію, географію, історію та іноземну мову можна буде здати 8042017 року. Як показує практика, завдання пробних тестів досить незначно відрізняються від основних, тому варто пройти таке випробування для виявлення рівня своєї підготовки та коригування можливих прогалин і недоліків у знаннях.

Особливості ЗНО-2018 з різних предметів

Щоб вам було простіше підготуватися до майбутнього випробування, пройдемося по основним характеристикам різних предметів. Інформація представлена станом на 2017 рік; поки немає ніяких передумов до того, що у квитках буде змінена структурна частина. Важлива інновація: учні будуть звільнені від здачі шкільних іспитів, так як частина з тестів ЗНО буде формувати оцінку для атестата. Детальніше про те, які саме завдання буде враховувати комісія, ви можете прочитати нижче.

Для здачі пробного тестування записуватися потрібно вже в січні!

ЗНО з української мови та літератури

В квиток з цього предмету входить 58 завдань, які учень повинен вирішити за 180 хвилин. Робота включає три частини:




перша, що перевіряє знання мови, включає 33 тесту;




друга, яка перевіряє знання з літератури, що складається з 24 тестів;




третя, що передбачає висловлення учнем власних думок, складається з одного завдання на певну тему.



З 2017 року завдання частин 1 і 3 будуть зараховані як результат державної підсумкової атестації і увійдуть у ваш документ про отримання середньої шкільної освіти. Завдання екзаменаційного білета можуть бути представлені у формі тесту з одним варіантом відповіді (максимальна оцінка – 1 бал), завдань на встановлення відповідності (до 4 балів за завдання) і у вигляді міні-твори (до 20 балів). Встановлений максимум за всі види завдань становить 104 тестових бали.

ЗНО з математики

Квиток з математики включає 33 завдання, з якими випускникові доведеться впоратися за 180 хвилин. Квиток передбачає чотири форми завдань:




найпростіші, на вибір однієї правильної відповіді з п'яти (з 1 по 20). Вони оцінюються в 1 бал;




на встановлення відповідності логічних пар (з 21 по 24). Оцінка передбачає виставлення від 1 до 4 балів;




завдання відкритої форми, що передбачають рішення (з 25 по 30). Максимум, що тут можна отримати, становить 2 бали;




завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю, що супроводжується побудовою графіків або ілюстрацією малюнками (з 31 по 33). З них: №31-32 можуть принести вам до 4 балів, а №33 – до 6 балів за правильну відповідь.



Крім того, як і у випадку з іспитом з української мови та літератури, цей тест йде в атестат як підсумкового оцінювання шкільних знань з математики. Комісія буде виставляти бали за результатами перевірки завдань під номерами з 1 по 28 а також врахує 31-32 номери. Зверніть увагу – комісія не перевіряє ваші викладки в чернетках! Максимум балів, які можна отримати на ЗНО з математики, становить 62 бали.

 Результати ЗНО з математики підуть в шкільний атестат

ЗНО з історії

Об'ємний квиток, що складається з 60 завдань, з якими потрібно впоратися всього за 150 хвилин. Робота передбачає дві частини:




перша з них перевірить знання учня в розділі «Історія України 20 — початку 21 століття». Вона складається з 30 завдань і буде зарахована як результат державної підсумкової атестації випускника 11 класу;




друга частина стосується розділів шкільної програми, що розповідають про історію України з давніх часів і до кінця 19 століття. Тут також буде 30 завдань.



Формально завдання можуть бути представлені у вигляді тестів:




з одним варіантом відповіді (з 1 по 23 та з 31 по 53 можна отримати 1 бал за правильну відповідь);




у вигляді логічних пар (завдання з 24 по 26 і з 54 по 56 оцінювані до 4 балів кожне);




завдань на встановлення послідовності подій чи факторів (№27-28 і 57-58 які можуть принести до 3 балів за відповідь);




на вибір трьох відповідей із семи запропонованих у тесті (№29-30 та 59-60 оцінювані до 3 балів).



Звертаємо вашу увагу, що відповіді на першу частину квитка будуть підставою для виставлення оцінки у вигляді підсумкової госаттестации. Максимально за весь квиток можна набрати 94 бали.

ЗНО з фізики

Екзаменування припускає рішення 34 завдань, для чого відводиться 180 хвилин. Білет складається із завдань, представлених у трьох формах:




з вибором однієї правильної відповіді (№1-20), який може принести до 1 бала;




встановлення логічного відповідності (№21-24), за вірну відповідь тут можна заробити до 4 балів;




без вибору відповіді. Ці завдання передбачають, що учень сам сформулює відповіді в стислому вигляді (№25-34), за що отримає до 2 балів.



Тестування з фізики є підставою для виставлення оцінки в атестат про середню освіту. Максимум, який можна отримати за цей квиток, складає 56 балів.

На 34 завдання з фізики відведено 180 хвилин іспитового часу!

ЗНО по біології

В даному квитку буде 50 завдань, які потрібно вирішити за дві години. Білет складається із завдань, представлених у трьох формах:




з вибором однієї правильної відповіді (№1-40), який може принести до 1 бала;




встановлення логічного відповідності (№41-46), за вірну відповідь тут можна заробити до 4 балів;




з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів (№47-50), за що можна отримати до 3 балів.



Тестування з біології є підставою для виставлення оцінки в атестат про середню освіту. Максимум, який можна отримати за цей квиток, становить 76 балів.

ЗНО з географії

ЗНО з географії складається з 58 тестів, на рішення яких відведено 150 хвилин. Завдання розподілені на 4 основні форми:




з одним варіантом відповіді (№1-42), кожен з яких може принести 1 бал;




у вигляді логічних пар (№43-48), що дає до 4 балів кожна;




відкриті завдання, на які потрібно надати коротку відповідь (№49-52), оцінюється в 2 бали;




на вибір трьох відповідей із семи запропонованих у тесті (№53-58), за які можна отримати по 3 бали.



Звертаємо вашу увагу, що відповіді на квиток будуть підставою для виставлення оцінки у вигляді підсумкової госаттестации. Максимально за весь квиток можна набрати 92 бали.

Англійська, французька, німецька та іспанська мови

У 2017 році мовні ЗНО складаються з 43 завдань, які потрібно пройти за 2 години. Структурно робота поділяється на три частини:




перевіряє навички читання. Тут буде запропоновано 22 завдання;




оцінює навик використання іноземної мови. Ця частина містить 20 завдань;




перевіряє навички письма. Дана частина містить одне завдання відкритої форми.



Іспит з іноземних мов передбачає аудіювання 
Деякі завдання з частини читання і використання частин мови і листи служать підставою для виставлення оцінки в рамках госаттестации школярів. Форма завдань передбачає:




вибір однієї правильної відповіді в завданнях №1-1623-32 і 33-42 (1 бал за кожний);




заповнення пропусків у тексті в №17-22 (1 бал);




розгорнутий відповідь №43 (до 14 балів).



Тим не менш, структурна складова квитка 2018 року, швидше за все, буде змінена у відповідності з дворівневим підходом. Що саме зазнає зміни (а також як будуть розподілятися бали за письмову частину і аудіювання) поки не відомо. Зараз за квиток можна отримати 56 балів.

ЗНО з російської мови

Іспит, який складається з 51 завдання, на вирішення яких Міносвіти вирішило відвести 150 хвилин. У квитку виділено дві категорії:




перша включає 50 завдань. Частина з них (№1-36 і 43-50) передбачає вибір однієї відповіді, оцінюється в 1 бал, інші (№37-42) полягають у виборі логічних пар, які можуть принести до 4 балів.




друга складається з одного завдання відкритої форми (№51), що оцінюється в 20 балів.



Звертаємо вашу увагу, що відповіді на квиток будуть підставою для виставлення оцінки у вигляді підсумкової госаттестации. Загальний бал сертифіката досягає максимуму в 88 балів.

Подача документів та прийом до ВНЗ за результатами ЗНО

Випробування у вигляді ЗНО учень проходить не для власного задоволення, а для вступу до ВУЗУ. Давайте детальніше поговоримо про те, який відсоток складуть бали ЗНО в 2018 році за конкурсом на бюджетні місця, дізнаємося, чи можуть учні вступати в університет без сертифіката, і чи є пільги в балах ЗНО для певних категорій осіб.

При вступі до ВИШУ ви зможете подати максимум 9 заяв 
Напрямки для подачі заяви до ВНЗ

Вже в 2017 році скорочується кількість потенційних спеціальностей і кількість можливих заяв. Тепер можна буде подати лише 9 заяв, вибравши для себе 4 спеціальності (ще в 2016 році можна було написати на 6 заяв більше, вибравши 5 спеціальностей для навчання). Крім того, обіцяють відмінити прийом для рівнів «спеціаліст» і «молодший бакалавр». Категорія «молодший спеціаліст» поки що буде збережена, але для неї будуть діяти нові (поки не розроблені) правила прийому.

Зміни в правилах вступу для пільговиків

Абітурієнти, які мають інвалідність, що відносяться до категорії дітей-сиріт, дітей військових, які брали участь у бойових діях і переселенців, які будуть надходити з урахуванням квот, введених Міносвіти. Право вступати поза конкурсної основи з 2017 року для цих категорій осіб скасовується. Квот буде кілька:




перша з них, що дорівнює 10% від числа місць за держзамовленням (але не менше, ніж 1 особа), відведена сиротам, школярам, які не можуть пройти ЗНО за медичними показаннями, а також учасникам бойових дій;




друга квота призначена кримським переселенцям, які приїхали в Україну після 01012017 року. Квота дорівнює 20% державного замовлення, але буде діяти не в кожному Вузі, а в спеціальних (уповноважених) інститутах і університетах, при яких створено центри освіти «Крим-Україна». Сьогодні таких центрів налічується 12;




третя квота є досить обмеженою дії – вона передбачена лише для навчальних закладів комунального типу. Тобто для Вузів, які фінансуються за допомогою засобів регіонального бюджету;




квоти номер чотири і п'ять призначені для іноземців та діють у межах міжнародних зобов'язань. Нагадаємо, що абітурієнти-іноземці надходять без сертифікатів, проходячи лише співбесіду в обраному Вузі.



Збережуться додаткові бали за курси?

У 2018 р. курси можуть не принести очікуваних додаткових балів!

Згідно із заявою керівника Департаменту вищої освіти, практика додавання балів за підготовчі курси не буде обов'язковою. Таке право отримають університети, у яких є непопулярні спеціальності. Якщо контракт наповнюється нормально, ні про які додаткові бали не може бути й мови, так що вже до 2017 року дане правило торкнеться «комп'ютерників». А ось майбутні екологи і фахівці по сільському господарству можуть піти на курси і підстрахувати себе при вступі.

Визначення коефіцієнтів конкурсних балів

З 2016 року була запроваджена нова система формування балів для вступників у Вузи. Фахівцями Міносвіти дається лише рекомендація щодо відсотка для визначення рейтингу сертифіката ЗНО, атестаційного балу та інших документів. Поки що чинними є такі рекомендації:




мінімальне значення рейтингу сертифікатів ЗНО повинно бути не менше 20%;




мінімум атестаційного рейтингу повинен становити не менше 10%;




Вузи приймають абітурієнтів з урахуванням творчих конкурсів, повинні відводити на цей вид вступного випробування не менше 50% рейтингу.



Залишок балів може бути віднесено в рахунок диплома переможця МАНа, олімпіади або сертифіката про проходження підготовчих курсів (останнє, як було сказано раніше, діє не для всіх спеціальностей).

Одна хвиля зарахування у ВУЗ

Ще в 2015 році у абітурієнтів був шанс просунутися у списках, якщо першочергові претенденти на бюджет подадуть оригінали документів у інший ВУЗ. З 2016 року така практика була скасована і повертати її до життя не планують. У 2018 році одинадцятикласникам варто розраховувати тільки на одну хвилю надходження. Навіть якщо залишаться вакантні місця за держзамовленням, Міністерство просто заощадить на стипендії та фінансування університету, так як місце буде знято з конкурсу.

 При вступі до ВИШУ орієнтуйтеся лише на одну хвилю зарахування
ЗНО для майбутніх магістрантів

З 2018 року зіткнутися з ЗНО можуть не тільки вчорашні школярі. Бакалаври, які бажають продовжити навчання в магістратурі, поступово підводяться до того, що будуть здавати не внутрішньовузівських іспити, а точно таке ж ТЕСТУВАННЯ, як і випускники шкіл. ЗНО для бакалаврату охопить два напрямки – спеціальність та іноземна мова.

Виняток може бути зроблено для тих студентів, які мають міжнародну сертифікацію, що підтверджує знання іноземної мови на рівні не менше В1 або В2 (це питання ще обговорюється). Всі бакалаври будуть здавати ЗНО за фахом в 2018 році — поки не ясно, але з 2017 року така практика буде запроваджена для правників.

ДЖЕРЕЛО:http://2018.pp.ua/novini-2018/575-zno-v-2018-roc-obovyazkov-predmeti-zmni-dopovnennya.html

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...