21.10.16

Підготовка до ЗНО з англійської : який спосіб обрати?

ЗНО або Зовнішнє Незалежне Оцінювання – три слова, які здатні неабияк налякати випускника школи, довести до нервового зриву гарненьку одинадцатикласницю і перетворити останній рік навчання в школі на постійне очікування неминучої катастрофи. Як уникнути стресових ситуацій і отримати 200 балів за тест з англійської мови?
Кілька слів про головний секрет ЗНО.
Є тільки один секрет, який тобі слід знати про ЗНО: щоб добре скласти тест - потрібно до нього готуватися!
Коли потрібно починати підготовку?


ЗНО перевіряє твої знання за весь період шкільного навчання, але активно готуватися до формату іспиту варто починати в останній рік навчання. Якщо плануєш складати тест в 2017 році, приступити до підготовки необхідно було вже з 1 вересня 2016 року.
Детальну інформацію про ЗНО варто шукати в першоджерелах:
Самостійна підготовка до іспиту
Зрозуміло, в процесі самостійної підготовки ти не залишишся віч-ні-віч з питаннями тесту. Можна консультуватися зі шкільним вчителем англійської або тренуватися за допомогою онлайн-сервісів з підготовки до ЗНО. Пропонуємо тобі кілька варіантів:
zno.yandex.ua – онлайн сервіс, де можна знайти приклади питань і завдань із ЗНО. Ти можеш пройти пробний тест, отримати результат і орієнтовно дізнатися свій рівень підготовки до тесту. Крім того, тест наочно продемонструє, на які питання ти відповів неправильно.
zno-ua.net – безкоштовний портал тестів ЗНО. На сайті ти можеш не тільки пройти тест з англійської, а й дізнатися новини про тест, підрахувати за допомогою калькулятора, які іспити тобі знадобляться для вступу на ту чи іншу спеціальність.
Тести ЗНО онлайн від університету «КРОК» – тести на порталі ти можеш пройти безкоштовно, але для цього потрібно зареєструватися.
Ось ще поради, з якими я цілком згодна:
Раджу починати з граматики, за якою і лексика підтягнеться. Є чимало хороших граматичних посібників з вправами, за допомогою яких можна цікаво розбирати та закріплювати теми. Це можуть бути різнорівневі серії Grammar in Use, Grammarway, Oxford Practice Grammar, English Grammar in Use - Raymond Murphy або комплекти (підручник + робочий зошит) британських видавництв. Також радила б таку книгу як Grammar and Vocabulary for First Certificate видавництва Longman. Це підготовка до тесту на знання англійськоїFCE, проте дійсно підходить. А для роботи з текстами та завданнями до них - FCE Practice Tests Plus 2 New Edition. Спробуйте. Зазначу, що «з нуля» граматику самостійно вчити дуже важко, виникає море запитань, тому раджу заручитись додатковою допомогою, щоб було кому їх ставити.
З цим пунктом не все так просто, оскільки ніхто точно не скаже, які слова зустрінуться в тому чи іншому тесті. Незважаючи на те, що такий список є (файл: ЗНО. Лексичний мінімум або ЗНО. Лексичний запас), в ньому у алфавітному порядку розміщені гори слів, проте можу собі уявити, як нудно, водночас важко і неправильно опановувати мову, лише вивчаючи слова, без контексту. Тому краще багато читати. Якщо вже маєш гарний посібник, то в ньому обов’язково знайдуться цікаві, сучасні тексти, інтерв’ю, діалоги, статті, листи. А в них – відомі та нові слова, які набагато цікавіше й легше вчити саме в контексті, в межах вивчення однієї теми спілкування (перелік цих тем також є в програмі ЗНО). Крім того, онлайн ресурсів на сьогодні безліч, лишається знайти цікаві для тебе. Ще додам. Любиш слухати музику? Слухай, але з текстом пісень та словником. Любиш фільми чи серіали? Переглядай, але з субтитрами. Ось тобі й лексика в невимушеній формі.
У кожного вони будуть свої. Однак найпоширеніші – це завдання так званого TASK 5, де потрібно додати прощені слова в тексті. Складність в тому, що з-поміж 4 синонімів або схожих слів потрібно вибрати одне правильне. Треба дуже добре знати і відчувати слова, а це важко, оскільки в конкретному випадку можуть ніби-то підходити й кілька слова. У програмі можна знайти інформацію, за якою для ЗНО потрібно володіти лексичним запасом з 2500 слів. Однак це дуже орієнтовне число. Тим паче не варто якось намагатись витрачати час на точний підрахунок свого багажу слів. Тому підготовка до цього виду тестових завдань полягає в «підтягуванні» лексичного словничка, читанні найрізноманітніших матеріалів: текстів, статей, новин, діалогів, у вивченні слів, фраз, повторенні їх, письмовому та усному їх уживанні. Для багатьох складним, звичайно, є письмове завдання (див. №6), а також TASK 2, в якому треба зрозуміти не один абзац та підібрати заголовок до нього, а весь текст і відповісти на запитання до нього. Складність в тому, що запитання/завдання йдуть не в порядку подачі інформації в тексті, часто можуть стосуватись головної думки чи конкретної фрази. Підготовка: див. питання №5.
Маленький вступ. У багатьох майбутніх ЗНОшників початковий етап підготовки затягується, перетворюючись на довготривалий пошук різних матеріалів, підручників, табличок і тому подібного. Таким чином, ці пошуки можуть підсвідомо сприйматись як безпосередня підготовка. Хоча це хибне відчуття. Або ж з точністю до навпаки: як тільки виходять у світ нові посібники – збірники ЗНО, з їх купівлею приходить відчуття, що все – половина справи зроблена. До чого це? З досвіду скажу, що одного збірника замало (це не стосується хіба що категорії «upper-intermediate» учнів, яким може бути достатньо проглянути його, аби щось повторити. Хоча він їм буде справді нецікавим). З одного боку, у збірнику є і теорія, і тестові завдання, і повні тести з відповідями. Але великий його недолік – в монотонності, сухості, а подекуди й помилках. Мову, грубо кажучи, без картинок, без звучання, вчити важко. Мова – «живий організм», і вчити її треба в живому вигляді: читаючи, слухаючи, переглядаючи, спілкуючись… Безумовно, як кажуть, «на безриб’ї і рак – риба». Якщо немає можливості (а частіше всього бажання) займатись «живою» мовою, то краще зі збірником, ніж ні з чим. Але якщо поставлена висока планка, тоді – читай ще раз відповіді на всі запитання))).

Немає коментарів :

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...