21.03.16

25 способів покращити англійську


Дуже мало часу залишилось у одинадцятикласників до вирішального іспиту з англійської мови. Але час, що залишився все ще можна використати з найбільшою ефективністю, якщо прислухатись до вчителя та виконувати хоч половину, ну або третину з наступних корисних порад. (До речі,  учням 8-10-х класів також  можна спокійно спробувати кожну з рекомендацій та обрати ті, що підходять вам якнайкраще.)
Отже :

1. Слухайте mp3 файли. Не всі знають, що крім музики та пісень з інтернету можна завантажити аудіофайли для практики англійської, такі, як аудіокниги, підкасти, та ін. Це не тільки ефективніше, ніж прослуховування пісень англійською, але ще й безкоштовно.

2. Слухайте пісні англійською. Прослуховування пісень англійською мовою, навіть під час виконання яких-небудь інших справ, може надати деяку допомогу у звиканні до природного ритму англійської мови. Чим більше часу та уваги ви приділяєте якій-небудь пісні, тим більш ефективним буде її прослуховування.
3. Читайте тексти пісень. Навіть просто слухаючи пісні англійською можна вивчити слова приспіву, але якщо ви дійсно хочете навчитися чому-небудь під час прослуховування пісень, то доведеться витратити якийсь час на те, щоб прочитати текст пісні зі словником. Якщо, після того, як прочитати і зрозуміти текст пісні, знову прослухати пісню, при цьому читаючи її слова, то можна навчитися розуміти, як змінюється вимова звуків у швидкій, природної, розмовної мови.
4. Співайте караоке англійською. Очевидно, що наступним кроком після розуміння слів пісні і їх заучування, є виконання цієї пісні. Хоча вимова деяких слів у піснях може сильно змінюватися для більшої рими, більшість слів вимовляються так само, як і в повсякденній мові, і мають ті ж наголоси.
5. Шукайте інформацію в інтернеті тільки на англійській мові. Пошук інформації в інтернет-пошуковиках англійською мовою не тільки підвищить навичка читання на англійській, але також дасть вам доступ до великої кількості сайтів, на яких можна шукати інформацію.
6. Прочитайте книгу, яку ви вже читали рідною мовою. Для більшості вивчаючих англійську нижче рівня Advanced читання книг в оригіналі може здатися складним, тому для їх читання необхідна мотивація. Можна спробувати читати такі книжки, які ви вже читали рідною мовою, і які вам вже знайомі. Таке читання не тільки полегшує розуміння слів і виразів, використовуваних у книзі, але також підвищує шанси зрозуміти використовувану в книзі структуру мови. Якщо ви раніше не читали книгу, то можна прочитати анотацію та короткий зміст книги, яку можна знайти в інтернеті, і це також полегшить читання в оригіналі.
7. Прочитайте перекладену на англійську книгу. Ще одним хорошим способом полегшити розуміння книги англійською мовою – це читання такої книги, яка не була спочатку написана англійською, а була переведена з іншої мови, бажано, з рідного для вас. Навіть якщо ви не читали книгу рідною мовою, вам все одно буде легше її зрозуміти, тому що, як ви помітите, що вона написана трохи спрощено, і більш близько до рідного вам мови, ніж та книга, яка спочатку була написана англійською.
8. Читайте книги з великою кількістю діалогів. Є кілька причин, за якими перед купівлею книг слід перегорнути і переглянути. Якщо на сторінках менше тексту через лапок для введення діалогів і прямої мови, то на них легше записувати переклади слів, і таку книгу легше читати. Крім того, читати діалог набагато простіше, ніж читати описовий або оповідний текст, і діалог набагато ближче до справжньої, розмовної мови, до якого прагнуть вивчаючі англійську.
9. Читайте комікси англійською мовою. Комікси можуть бути легші для розуміння, навіть ще більшою мірою, ніж книги з діалогами, і вони містять велику кількість ідіоматичних і розмовних виразів, в тому вигляді, в якому вони використовуються в цій промові. Проте іноді можуть виникнути труднощі зі сленговими виразами, і з тим, як пишуться деякі слова у коміксах, тому при їх виборі потрібно бути уважними. Як правило, серйозні комікси простіші, ніж гумористичні.
10. Навчайте англійської ваших дітей або друзів. Недавні дослідження показали, що старші діти мають, зазвичай, більш високий показник IQ, ніж їхні молодші брати і сестри, і найбільш ймовірна причина цього – це те, що пояснюючи все своїм братам і сестрам, вони підвищують свій інтелектуальний рівень. За аналогією, навчання англійської кого-небудь, хто знає її гірше вас, може бути хорошим способом закріпити ті знання англійської, які у вас вже є.
11. Слухайте радіо англійською, поки ви займаєтеся справами по будинку. Навіть якщо ви не уважно його слухаєте, таке прослуховування допоможе вам відчути природний ритм англійської мови і інтонації.
12. Промовляйте вголос або подумки англійською мовою те, що ви робите. Коли ви виконуєте рутинні справи, спробуйте придумати речення для опису того, що ви робите, наприклад, "I am unscrewing the ketchup bottle cap." Така вправа допоможе вам почати думати англійською, і допоможе вам оволодіти простими словами для опису тих предметів і речей, які ви регулярно бачите навколо себе, але які ще не знаєте.
13. Дивіться фільми англійською мовою з англійськими субтитрами. Цей спосіб особливо підійде тим, хто не розуміє фільму без субтитрів, у кого не виходить слухати промову, якщо вони читають субтитри рідною їм мовою. Якщо перегляд фільму таким чином здасться вам занадто складним, спробуйте подивитися перші 10 або 15 хвилин фільму (зазвичай найважливіші) з субтитрами рідною мовою, потім продовжуйте дивитися фільм з субтитрами англійською, і тільки в тому випадку, якщо сюжет стане вам зовсім незрозумілий, знову увімкніть субтитри рідною мовою.
14. Оцінюйте свій рівень володіння англійською розумно. Багато вивчаючих англійську занадто сильно працюють над вивченням мови і витрачають на це занадто багато сил, що часто є причиною, що заважає розвитку мови. Перевірте свою англійську, пройшовши тестування в інтернеті, пройшовши міжнародний екзамен з англійської мови (FCE, CAE, IELTS, TOEIC, TOEFL, тощо (детальніше про міжнародних іспитах цьому розділі), або пройшовши тестування в будь-якій мовній школі або на курсах англійської, щоб дізнатися свій рівень володіння мовою, і, таким чином, підібрати найбільш підходящі матеріали для навчання.
15. Дивіться англійською дитячі фільми або телепередачі. Хоча деякі слова, які ви можете зустріти в дитячих фільмах і передачах можуть здатися дещо дивними (наприклад, багато різних назв тварин, і, можливо, звуки, що видаються тваринами, а також дитячі назви різних речей), але те, що не тільки слова, але і структура мови в таких фільмах і передачах спрощена, може послужити хорошим мотиватором для їх перегляду.
16. Читайте дитячі книжки англійською мовою. Це дуже схоже на перегляд дитячих фільмів, але з тією перевагою, що в дитячих книгах більше ілюстрацій, ніж у дорослих, і це допомагає вам краще зрозуміти написане, і служить додатковим мотиватором, так як робить сторінки книги яскравішими для читання.
17. Ведіть список слів для запам'ятовування. Навіть якщо ви не завжди знаходите час для того, щоб переглянути цей список, і в ньому накопичується все більше слів, саме те, що ви вибираєте, які слова вам варто вивчити, і записуєте їх, може допомогти вам запам'ятати їх.
18. Ведіть щоденник англійською мовою. Це популярний спосіб, за рахунок якого можна практикуватися в англійській кожен день, для тих, хто не часто говорить англійською, і хто не може придумати, про що писати англійською. Те, що ви описуєте справжні випадки, які сталися з вами, означає, що всі слова, які ви будете використовувати, і будете шукати в словнику, будуть вам корисними, і їх буде легше запам'ятати.
19. Беріть участь в онлайн-чаті. найближчою заміною живого спілкування для тих, у кого немає можливості поговорити англійською, є онлайн-чат, тому що під час чату необхідно думати і відповідати швидко, і повідомлення, що використовуються в чатах, зазвичай дуже короткі і неформальні, як у живої мови.
20. Використовуйте словник під час перегляду фільму. У фільмах часто багато разів зустрічаються одні і ті ж слова, тому, якщо ви подивитеся важливі слова у словнику в перші рази, коли їх почуєте, то до кінця фільму, ви, швидше за все, зумієте їх запам'ятати. Словником легше користуватися, якщо ви дивитеся фільм з англійськими субтитрами.
21. Вивчіть якомога більше слів однієї категорії, наприклад, слова для позначення тварин.Запам'ятовування однотипних слів може розширити ваш словниковий запас, так і полегшити їх запам'ятовування за рахунок зв'язку, яку можна подумки встановити між цими словами.
22. Проводите відпустки за кордоном. Таким чином можна не тільки попрактикуватися у вживанні англійської мови в ситуаціях, в яких вам дійсно потрібно, щоб вас зрозуміли, але це також може послужити хорошим мотиватором для серйозних занять англійською за кілька тижнів і місяців до поїздки. При можливості, спробуйте говорити англійською навіть коли ви могли б говорити рідною мовою, наприклад, коли ви вибираєте екскурсію, екскурсія, похід, або коли ви замовляєте квитки через інтернет.
23. Малюйте картинки тих слів, які хочете вивчити. Особливо якщо ви вмієте гарно малювати, цим способом можна більш ефективно поповнювати свій словниковий запас, ніж заучуючи записані слова.
24. Пройдіть міжнародний екзамен з англійської. Навіть якщо вам не потрібно проходити такий іспит, чи ви цього не хочете, або ви не можете пройти спеціальний курс для підготовки до нього, проходження таких іспитів, як TOEFL, TOEIC, IELTS або FCE, може по-справжньому вас всерйоз почати вивчення англійської.
25. Ставте цілі. Визначення часу для занять англійською в день, визначення кількості слів для заучування, або визначення результату для досягнення в якомусь тесті, все це є хорошим способом переконати себе займатися англійською більш серйозно, і присвятити цьому додатковий час.

Немає коментарів :

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...