19.10.15

Ще раз про ЗНО з англійської мови



Отже, ще раз про ЗНО з англійської мови.
1. ЗНО з іноземної мови ніхто не скасовував і не планував скасовувати. Воно відбудеться у тому ж форматі як і минулого року для тих, кому сертифікат з іноземної мови потрібен для вступу.


2. У 2016 році планувалось, що державну підсумкову атестацію у школах з іноземної мови зроблять обов'язковою і проведуть у форматі ЗНО. ДПА у школах перевіряє чотири мовні компетентності (writing, speaking, listening, reading). ЗНО перевіряє лише дві - reading, writing. І давно були питання щодо якості тестів з іноземних мов - були приклади, коли люди, які вчились за кордоном, здавали ЗНО на 180 балів.
Тому якість тестів треба піднімати. І робити нормальний повноцінний тест, який буде перевіряти усі мовні компетеності. Але його треба нормально напрацювати і обов'язково пілотувати. Власне, для покращення якості тесту у нас є домовленості з провідними міжнародними установами. Вони готові помагати покращити тест, запровадити елементи перевірки двох інших компетеностей. Але це не можна одразу запустити без пілотування. Тому пілотуватись це буде у рамках ОБОВ'ЯЗКОВОЇ державної підсумкової атестації з іноземної мови (у 2015 році ДПА з іноземної не була обов'язковою). При цьому буде забезпечено НЕЗАЛЕЖНУ перевірку тестів, як і при ЗНО. Але результати пілоту не можуть бути визначальними для вступу. Тому для вступу треба буде складати ЗНО у тому ж форматі, що і минулого року. От і все. При цьому результати ДПА нам покажуть реальну ситуацію з вивченням іноземної мови по різним школам - що і було головним завданням на 2016 рік.
3. При цьому безперечно важливо працювати з вчителями, покращувати якість підручників і програм. Це все робиться, значною мірою - через співпрацю з ініціативою GoGlobal. Дуже багато профільних організацій, котрі займаються викладанням іноземної мови (у першу чергу - англійської), вже почали працювати з міністерством, щоб покращити якість програм і тестів. А це критично важливо - бо наше завдання ж не просто у тому, щоб перевірити, а в тмоу - щоб підняти рівень викладання іноземної мови, у першу чергу - у сільських школах.

Міністерство освіти і науки України звертає увагу, що відповідно до наказу Міністерства від 8 жовтня 2015 року № 1050 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 16 вересня 2015 року № 940», Державна підсумкова атестація з іноземної мови є обов’язковою та проводитиметься з поєднанням зовнішнього незалежного оцінювання у навчальних закладах.

З метою підготовки та опрацювання нових тестових завдань ЗНО з іноземної мови для наступного навчального року, Український центр оцінювання якості освіти проводитиме апробацію нового формату тесту. Новий тест з іноземної мови включатиме три види мовленнєвої діяльності, а саме - читання, письмо й аудіювання. У 2017 році державна підсумкова атестація буде повністю суміщена із зовнішнім незалежним оцінюванням.

Окрім того, випускники загальних освітніх закладів, для яких ЗНО з іноземної мови є обов’язковим при вступі до вищих навчальних закладів, як у попередні роки, можуть складати цей тест за бажанням.

Нагадаємо, що 8 жовтня 2015 року Міністерством освіти і науки України були внесені зміни до наказу від 16 вересня 2015 року № 940 «Про проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році».http://mon.gov.ua/usi-novivni/novini/2015/10/09/derzhavna-pidsumkova-atestacziya-z/

Немає коментарів :

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...