30.07.16

«Післязавтра» для абітурієнтів. Як проходитиме зарахування


Про особливості механізму зарахування цьогорічної вступної кампанії детально розповіла перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун під час прес-конференції «Вступна кампанія 2016. Етап 2 – зарахування».
Статистика
Згідно із статистичними даними Міністерства освіти і науки України, протягом вступної кампанії було подано 2 млн 11 тис. заяв від 584 тисяч абітурієнтів.
При цьому серед них 218 тисяч – ті, хто вступає на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр».
З більш ніж двох мільйонів заяв більшість – 1,266 млн – подані в електронному вигляді, решта 744 тисяч – у паперовому.
При цьому, незважаючи на скорочення кількості абітурієнтів, порівняно з минулим роком було подано більше заяв (у 2015 році цей показник складав 1,8 млн).
Лідерами за кількістю заяв на вступ залишилися КНУ імені Тараса Шевченка, ЛНУ імені Івана Франка і НУ «Львівська політехніка».
Механізм зарахування



Із четверга по неділю абітурієнти можуть відпочивати, оскільки протягом цього часу відбуватиметься автоматичний розподіл вступників на місця державного замовлення.
На те, куди саме потенційно може потрапити вступник, впливають такі фактори:
    • конкурсний бал абітурієнта
    • пріоритетність заяви на ту чи іншу спеціальність
    • максимальна кількість місць державного замовлення на дану спеціальність
    • кількість вступників, що подали заяви на навчання за даною спеціальністю
Коротко пояснимо суть цьогорічного механізму автоматичного розподілу місць державного замовлення, коротко сформульовану в виразі «місце йде за абітурієнтом».
У 2016 році університети подали до Міністерства освіти і науки інформацію промаксимально можливий обсяг бюджетних місць, які ті можуть прийняти.
Це число не може перевищувати кількість бюджетних місць на цю спеціальність у 2015 році більш ніж на 25%.
У ході аналізу заяв система розглядатиме, чи входить вступник до обсягу заявленої кількості місць державного замовлення за своїм найвищим пріоритетом. Якщо ні, то система розглядатиме другий, потім третій і так далі пріоритети, поки не визначить спеціальність, за якою абітурієнт вступає на бюджет.
Очевидно, що в разі такого автоматизованого відбору не всі заявлені обсяги держзамовлення будуть заповнені. Саме так і реалізовується ідея «місце йде за абітурієнтом»: виграє не та спеціальність, де багато бюджетних місць, а та, де багато вступників із високими конкурсними балами.
«Це є критично важливим для того, щоб відійти від моделі ручного розподілу місць державного замовлення, котра десятиліттями функціонувала в Україні», – переконана Інна Совсун.
«Таким чином, сильніші абітурієнти отримують більше можливостей бути зарахованими в омріяний університет порівняно з минулим роком», – додає вона.
Після того, як 1 серпня о 12:00 на сайтах вищих навчальних закладів і в системі «Конкурс» будуть оприлюднені списки абітурієнтів, що проходять на бюджет, вони повинні стрімголов бігти здавати туди оригінали.
Оскільки можливість вступу на навчання за бюджетні кошти вони мають лише до 5 серпня. У протилежному разі бюджетне місце просто зникає і передається МОН.
Тим не менш, такі абітурієнти мають право брати потім участь у конкурсі на навчання за контрактом (кошти юридичних чи фізичних осіб), який починається також 1 серпня.
До 10 серпня ті вступники, що прагнуть навчатись за контрактом, повинні здати документи й написати відповідну заяву до приймальної комісії вищого навчального закладу.
Зарахування на навчання на місцях держзамовлення здійснюватиметься 6 серпня, а за контрактом – 12 серпня.
Окремі зауваги
У цьогорічній вступній кампанії немає поняття вступу поза конкурсом, натомість існує вступ за квотами.
На нього могли претендувати, за словами пані Совсун, три категорії осіб:
    • ті, хто за станом здоров’я не міг складати зовнішнє незалежне оцінювання
    • учасники антитерористичної операції
    • діти-сироти
Усі вони зараховуються на підставі співбесіди.
Обсяг квотних місць встановлюється вищим навчальним закладом.
Також для абітурієнтів із Криму та окупованих територій Донбасу було організовано механізм вступу за спрощеною процедурою.
Нагадаємо, вступна кампанія розпочалась 11 липня.
Заяви на вступ до вищих навчальних закладів приймалися до 18 години 27 липня.
Вступники могли подати до 15 заяв на 5 спеціальностей, причому кількість вищих навчальних закладів, куди абітурієнти могли претендувати на вступ, не обмежувалась, а на спеціальності, де бюджетні місця не передбачено, або на навчання за контрактом можна було подавати будь-яку кількість заяв.
Загалом у Міністерстві освіти і науки позитивно оцінюють досвід переведення значної частини вступної кампанії в електронну форму.
Інна Совсун за підсумками половини вступної кампанії розповіла про те, як МОН планує вдосконалити систему електронного вступу наступного року. Зокрема, йдеться про виправлення технічних проблем із базою, які спостерігалися в перші дні, автоматизацію заповнення даних та розведення в часі строків прийому заяв на навчання за різними освітньо-кваліфікаційними рівнями.

28.07.2016 20:21, за матеріалами: МОН

Немає коментарів :

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...